Всесвітній день театру



   

   Всесвітній день театру відзначається щорічно 27 березня. Своєю появою театр сягає часів грецького тирана Пісістрата, який був відомим покровителем мистецтва. Саме він наказав ретельно записати "Іліаду" й "Одісей" Гомерами до нього існували в усній формі.

Спочатку брав участь у трагедіях хор, з яким вступав у діалоги єдиний актор, пізніше кількість акторів збільшилася до трьох. Сполучившись із літературною традицією, театр в класичну епоху з релігійних, народних уявлень перетворився на самостійний вид мистецтва.

Театралізовані вистави стали невіддільною частиною державних свят. Для них будували грандіозні кам’яні театри, розраховані на тисячі глядачів.  

За дату святкування Всесвітнього дня театру взято 27 березня. За переказами, прем’єра першої театральної вистави у Стародавньої Греції відбулась саме 27 березня. Істориками це не доведене.

    Ідея святкування Всесвітнього дня театру належала Міжнародному інституту театру у 1961 році. До відзначення такого дня доклав зусилля Жан Кокто, котрий оголосив сповіщення про таку урочистість 1962 року.  

   Всесвітній день театру не є державним святом і не є вихідним днем. Але це не заважає вважати його професійним святом театральних діячів і робітників театру. Низка театрів бере участь у театральних фестивалях, концертах, інші готують прем’єрні вистави.     

 Творці театрального мистецтва своє професійне свято за традицією відзначають безпосередньо на сцені. Актори у всьому світі дають свої найкращі спектаклі, влаштовують, благодійні виступи і під час поклону із задоволенням приймають гучні овації та подарунки від глядачів. Крім виступів у театрі, заведено влаштовувати яскраві фестивалі, карнавали і концерти.