Всесвітній день поезії

 



Всесвітній день поезії-свято, яке відзначається щороку 21 березня.

Поезія допомагає встановленню діалогу, між культурами гармонійній взаємодії між різними суспільствами. Поетична творчість, її поширення - це ще один із чинників сприяння культурному різноманіттю, важливе джерело натхнення, відроджуване живою єдністю поета багатогранних проявах його творчості.

Поезія може допомогти людині розгадати найскладніші питання. Вона формує громадську думку і в той же час передає внутрішні переживання як самого автора, так і читачів.

Поезія - це мелодія душі, найдавніший духовний скарб людства. Вона втамовує душевну спрагу, пробуджує в людині радість життя, любов до краси, входить в наше життя з дитинства і залишається з ними до кінця. Кожний знаходить в ній щось своє, близьке й зрозуміле.

Поезія - це найвеличніша форма, в яку може втілитися людська думка. Так про поезію говорив відомий французький поет, історик та політичний діяч Альфонс де Ламартін. Саме поезія є рушієм сили волі націй та народів. Найбільшого розквіту нація досягає лише тоді, коли її поетичне серце підкріплене поетичними словесними творіннями її митців.

Сьогодні  українська поезія перебуває у розквіті сил та своїх можливостей, коли можна без утисків створювати майбутню квітку на безмежному полі українського писемного мистецтва.

Всесвітній день поезії, виведений в окреме свято, дозволяє замислитися про здатність віршів і рифм пробуджувати  в людині її творчі здібності.

Крім того, Всесвітній день поезії повинен дати можливість ширше заявити про себе невеликим видавництвам, чиїми зусилями, переважно, доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, що відроджують одвічну традицію живого поетичного слова.