75 років із дня народження Володимира Івасюка, композитора, поета, героя України






Володимир Михайлович Івасюк народився 4 березня 1949 року в м. Кіцмань Чернівецької   області у родині вчителів Михайла Івасюка і Софії Карякіної. Володимир Івасюк в родині українського письменника й дослідника історії буковинського краю Михайла Івасюка та вчительки  Софії Карякіної.


Володимир Івасюк - український композитор, виконавець, музикант, поет, Герой України (2009, посмертно). Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка (1994, посмертно), Республіканської премії ЛКСМУ імені Миколи Островського (1988, посмертно) та номінації "За внесок у розвиток музичної культури України XX століття" (2001, посмертно).


Один із основоположників української естрадної музики. Автор 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох вистав. Професійний лікар, скрипаль, грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, виконавець пісень, живописець.


У червні 1965 року ансамбль "Буковинка" завдяки перемозі в республіканському конкурсі здобув право взяти участь у святковому концерті на честь "25-річчя возз’єднання Буковини в єдиній українській державі". Крім того, музикантів нагороджено поїздкою по Дніпру.


У травні 1971 року текст і ноти "Червоної рути" опублікував тижневик "Україна". У серпні того ж року режисер Роман Олексів зняв у селищі Яремча український музичний фільм "Червона рута", в якому головні ролі виконали Софія Ротару й Василь Зінкевич. У фільмі звучить багато пісень Івасюка. Пісня "Червона рута" увійшла до двадцятки переможниць першого всесоюзного фестивалю "Пісня-71". На завершальному концерті в Останкіно її виконали солісти ансамблю "Смерічка" Назарій Яремчук, Василь Зінкевич і автор Володимир Івасюк у супроводі естрадно-симфонічного оркестру під керівництвом Юрія Силантьєва.


1972 року на Чернівецькому телебаченні відбулася прем’єра пісні "Балада про дві скрипки", яку виконала Софія Ротару. Пісня "Водограй" у виконанні ансамблю "Смерічка" Левка Дутківського (солісти Мирослава Єжеленко та Назарій Яремчук) перемогла в телевізійному конкурсі "Ми шукаємо таланти!" та на фестивалі "Пісня-72".


1972 року Володимир Івасюк переїхав до Львова. Там навчався в медичному інституті й розпочав навчання у студії консерваторії на підготовчому відділені.


У листопаді на запрошення Володимира Івасюка у Львівському театрі ім. Марії Заньковецької його пісні виконав ансамбль "Смерічка" під керівництвом Левка Дутківського.


У квітні 1978 року взяв участь у Всесоюзному конкурсі молодих композиторів у Єревані.


У листопаді 1978 року здобув перемогу на всесоюзному конкурсі композиторів-студентів консерваторій.


24 квітня 1979 року композиторові зателефонували і він пішов з дому, більше не повернувся. 18 травня митця знайшли мертвим у лісі під Львовом, на території військової частини. Люди проводжали його українською піснею, якою він жив, яку творив, яку зумів зробити популярною, і разом із тим показав світові милозвучність і чарівність українського слова, показав, зрештою, і Україну.