Міжнародний день рідної мови

 

Щороку 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови, яких зараз налічують    близько 7 тисяч.

  Важливість  нових знань, цінностей, що передаються від покоління до покоління, пам'ять про своє коріння-це все про рідну мову. Для людини мова-вона стає невід’ємною частиною її власної особистості.

 Кожна мова-це носій цілком певних традицій та культурної спадщини, яку вона може представляти з погляду історичної аналітики.

 Зроблені кроки по збереженню і поширенню рідних мов на практиці показали, що це активно служить зміцненню солідарності і терпимості, розширенню взаєморозуміння і діалогу, що особливо цінно для нас і нашої власної, сучасної культури і традицій.

Міжнародний день рідної мови покликаний спонукати уряди й народи всіх країн захищати й розвивати мову кожної нації, що існує на планеті.

Рідна мова є носієм цінностей та знань, які передаються з покоління в покоління в якості нематеріального культурного спадку.

Рідна мова є невід’ємним елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, - це історія народу, його світогляд і найсильніший інструмент збереження та розвитку матеріального й духовного спадку.

Це свято не лише нагадує про культурне розмаїття і багатомовність світу, а й про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.

Наша українська мова - одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Це мова великого народу, великої культури, нашої історії. Шануймо  рідну мову, збережімо її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

Сьогодні, в Міжнародний день рідної мови, свято української мови - одного з найцінніших надбань, які створили й залишили нам наші попередники. Мова є душею нації, її генетичним кодом.

Сучасний світ знає, що державність мови є універсальною формою об’єднання людей в одне ціле, в один народ. Це важливий чинник самовизначення нації, надійна основа розвитку країни.

Така важлива функція мови в суспільстві і в Україні зокрема, а також розширення сфери функціонування української мови, вживання її як державної мови в Україні висунули невідкладне завдання: значно поглибити знання з української мови серед громадян держави, повернути українській мові роль творця духовного світу людини.