Микола Амосов

 



6 грудня відзначається 110 років з дня народження хірурга-кардіолога, письменника, автора новаторських методик в кардіології, дискусійних робіт з геронтології, проблем штучного інтелекту і раціонального планування суспільного життя Миколи Михайловича АМОСОВА.

Амосов — це лікар, який врятував життя тисячам людей. Його головною зброєю був скальпель. Операції на стравоході, легенях, і особливо на серці, він робив при загрозі швидкої смерті пацієнтів, часто в умовах, коли ніхто інший їх зробити не міг. Амосов — остання надія для мільйонів. Він не завжди перемагав смерть, але завжди боровся до останнього.

Микола Амосов — автор понад 400 наукових робіт, зокрема 19 монографій. Низка монографій перевидані в США, Японії Німеччині, Болгарії.

У створеному ним інституті підготовлено 40 докторів і понад 150 кандидатів наук, багато хто з яких очолює великі наукові центри. М.М. Амосов був членом президії правління Українського суспільства хірургів і кардіологів Міжнародної асоціації хірургів і кардіологів, Міжнародної асоціації хірургів і Міжнародного товариства серцево-судинних хірургів, Міжнародного товариства медичної кібернетики, Наукової ради з кібернетики України, членом редколегії, редакційних рад низки вітчизняних і зарубіжних журналів. Свою наукову роботу поєднував з суспільною діяльністю, був депутатом Верховної Ради СРСР п’яти скликань.

Микола Михайлович був блискучим хірургом, ученим, яскравою, талановитою людиною, чий геній випередив  час. Він ніколи не залишався байдужим до проблем держави, нації, окремої людини. Світла пам’ять про академіка М.М. Амосова назавжди залишиться в серцях його учнів, співробітників, багатьох тисяч урятованих хворих, усіх, кому пощастило зустрічатися з цією чудовою людиною. У 2003 році Інституту серцево-судинної хірургії Академії медичних наук України присвоєно ім’я академіка Миколи Михайловича Амосова.

У 2008 році за результатами опитування громадської думки “Великі українціˮ Микола Михайлович був визнаний другим після Ярослава Мудрого великим українцем.

Микола Амосов широко відомий як письменник. Його перша книга “Думки і серцеˮ стала міжнародним бестселером, переведеним на безліч мов світу.

Окрім цього вчений і лікар видав ще п’ять  книг: “Записки з майбутньогоˮ,  “ПРГ- 22-66ˮ, “Книга про щастя та нещастяˮ, “Голоси часівˮ, “Роздуми про здоровʼяˮ.  В останній він виклав теорію можливості продовження життя на основі його власної системи обмеження і навантажень — системи, яка випробовувалася Амосовим на самому собі. Тож не дивно, що тираж “Роздумівˮ досяг  7 000 000 примірників — приблизно стільки ж, скільки було у книги “Думки і серцеˮ.