26 квітня - День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи

 

    Чорнобильська катастрофа – техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України (колишньої УРСР), в ніч на 26 квітня 1986 року.
    Руйнування мало вибуховий характер, реактор було повністю зруйновано і в довкілля викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся викид потужністю 300 Хіросіми. На думку багатьох, ця подія та офіційна реакція на неї, що була продемонстрована Москвою, стала однією з причин розпаду СРСР.
    Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики (як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком).
     Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 300000 осіб евакуйовано із зон забруднення.
     Чорнобильська аварія стала подією великого суспільно-політичного значення для СРСР і світу. Це наклало деякий відбиток на хід розслідування її причин. Підхід до інтерпретації фактів і обставин аварії змінювався з часом і повністю єдиної думки не існує досі.
    Спершу керівництво УРСР та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії, але після повідомлень зі Швеції, де на АЕС Форсмарк було знайдено радіоактивні частинки, принесені з західної частини СРСР, та оцінки обсягів зараження, розпочалася евакуація близько 130000 мешканців Київської області із забруднених районів. Радіоактивного ураження зазнали близько 600000 осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створено 30-кілометрову зону відчуження.
    26 квітня в Україні День чорнобильської трагедії. У Білорусі також відзначають День Чорнобильської трагедії. У Росії День пам’яті загиблих у радіаційних аваріях і катастрофах.
Чорнобильська атомна електростанція, 26 квітня 1986 року, -планове виключення реактора,що тривало 20 секунд, здавалося звичайною перевіркою електрообладнання.
Проте через декілька секунд в результаті різкого стрибка напруги стався хімічний вибух, в результаті якого в атмосферу близько 520 небезпечних радіонуклідів. 
   Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося ділянки території Радянського союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та Росії. 
    За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.
    Згідно з офіційними даними, радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8400000 мешканців Білорусі, України та Росії, що перевищує чисельність населення Австрії.
    Забруднено близько 155000 кв.км території, що складає майже половину загальної площі території Італії. Майже 404000 людей були переселені, проте мільйони як і раніше живуть в умовах, коли залишкова дія, що зберігається, створює цілу низку небезпечних наслідків. 
15 грудня 2000 року діяльність ЧАЕС як виробника електроенергії було припинена.
    У вересні 2003 року на саміті СНД президент України Леонід Кучма запропонував країнам –учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Рада глав держав СНД підтримала пропозицію.

Цей дощ-як душ. Цей день такий ласкавий
Сади цвітуть. В березах бродить сік.
Це солов'їна опера, Ла Скала!
Чорнобиль. Зона. Двадцять перший вік.
Тут по дворах стоїть бузкова повінь.
Тут ті бузки проламують тини.
Тут щука йде, немов підводний човен,
і прилітають гуси щовесни.

Але кленочки проросли крізь ґанки.
Жив-був народ над Прип'яттю-і зник.
В рудому лісі виросли поганки, і ходить
         Смерть, єдиний і тут грибник.

Ліна Костенко